KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

KEGUNAAN ICT DALAM KEHIDUPAN – Bahagian Kedua

 

MENGENALI ICT

Buat beberapa hari ini,  hujan tidak lagi turun mencurah di bumi Kelantan ini,  walaupun ada tanda-tanda yang mengatakan ianya akan berlaku lagi dalam masa dua tiga hari ini.   Apapun  syukur Alhamdulillah.    Dapatlah kita meneruskan agenda kehidupan seharian dengan tidak berasa takut kena basah air hujan,  atau pun tersekat di tengah jalan kerana air bajir menaiki jalanraya,  atau rumah kita akan dinaiki air.

Dalam kesempatan hujan reda sebentar ini,  sempat juga kita meronda bandar Kota Bharu – Bandar Raya Islam ini.   Manusia  ramai juga seperti biasa,  masing-masing dengan urusan sendiri.   Ada yang ke pasar Siti Khadijah.   Ada yang ke pusat-pusat membeli belah yang sudah banyak terdapat di bandar ini,  dan ada juga yang ke pasar-pasar malam yang mulai jam 6.00 petang sudah  beroperasi … terutama di Wakaf Che Yeh.

Dalam kesibukan ini,  tidak dapat saya elak dari membawa perhatian saya kepada beberapa buah kedai yang menjual alat-alat ICT atau lebih tepat komputer.   Ramai juga pelanggan yang singgah di kedai-kedai ini.   Saya singgah di sebuah kedai,  yang agak besar juga di tengah bandar.   Kedai ini serba lengkap dengan keperluan ICT.   Dan yang singgah,  bukan hanya untuk saja melihat atau meninjau barangan yang dipamer untuk jualan,  tetapi untuk bertanya dan terus membeli.   Dalam masa setengah jam saya berada di kedai ini,  saya kira 3 unit alat komputer  –  dua komputer riba (laptop)  dan satu komputer desktop diuruskan jualan.   Dan urusan jual beli dengan tunai.

Dan di beberapa bahagian bandar ini,  terdapat banyak lagi kedai-kedai yang menjual peralatan komputer.   Semuanya sibuk melayan pelanggan masing-masing.  Pendek kata,  tidak salah kalau saya katakan bahawa masyarakat di Bandaraya Islam ini memang sudah melibatkan diri dalam dunia ICT,  dan saya percaya sudah mula menyedari apakah yang boleh  mereka dapati dari ICT dan aplikasinya.   Wujudnya tempat-tempat ‘hotspot’ di Bandar ini,  lagi satu bukti rapatnya ICT dengan kehidupan masyarakat.   Begitu juga adanya kafe siber di beberapa tempat,  ini lagi satu gambaran positif mengenai keadaan celik ICT masyarakat Kelantan.

Keadaan dan senario ini sudah pun mula menular ke kawasan-kawasan desa di negeri ini.  Beberapa hari sebelum Hari Raya Qurban baru-baru ini,  saya telah singgah di sebuah kampong di daerah Tumpat.   Saya telah berjumpa dengan seorang remaja,  yang sudah pun berumah tangga.   Saya dijemput ke rumahnya.   Dan saya terperanjat gembira bila melihat di bahagian anjung rumah teresnya terletak sebuah alat komputer … bukan sebagai hiasan,  tetapi yang berfungsi.   Remaja ini dengan bangganya memberitahu saya akan lamanweb yang telah didirikan untuk kampungnya,  dan alamat-alamat emel yang digunakannya untuk berhubung dengan teman-teman seperjuangannya.

Saya kagum dengan inisiatif remaja ini.   Katanya,  ramai di kampungnya sudah pun mempunyai alat-alat komputer di rumah,   dan semuanya digunakan untuk urusan harian dan juga untuk menimba ilmu oleh anak-anak mereka yang masih dibangku sekolah.   Kepada saya,  ini adalah satu petanda baik yang menunjukkan bahawa masyarakat kita di desa sudah mula mengalami apa yang dipanggil oleh bijak pandai sebagai  ‘perubahan paradigme’  atau  ‘paradigm shift’,   iaitu satu perubahan kearah perjuangan untuk mewujudkan satu masyarakat yang berilmu.

Saya percaya semangat dan sikap seperti ini,  memang sudah banyak terdapat di kawasan-kawasan desa di Negeri Kelantan.   Maknanya,  anggota masyarakat tidak perlu menunggu arahan atau pujukan dari sesiapa juga untuk melaksanakan program-program menimba ilmu melalui ICT ini.   Mereka ingin merancang dan melaksanakan program seperti ini dengan sendiri.  Mereka mahu cetusan idea itu datang dari mereka.   Kerana mereka tahu dan sedar akan tanggungjawab mereka sebagai anggota masyarakat sebuah Negara yang merdeka.

Itu baru satu kampong yang sempat saya kunjungi.   Saya yakin dan percaya banyak lagi kampong-kampung sepertinya di negeri Kelantan ini.

Dan apa yang perlu difikirkan sekarang,  bagaimana hendak kita stabilkan hasrat dan keinginan ini demi kebaikan dan kesejahteraan masyarakat di desa.   

Saya rasa,  langkah sebaik-baiknya ialah untuk meninjau dan mengetahui apakah keperluan anggota masyarakat desa ini … terutama dalam bidang ilmu pengetahuan.  Kerana insan yang berilmu adalah yang diidamkan oleh kita.   Maksudnya,  yang mereka perlukan ialah kandungan atau content yang boleh mereka capai melalui Internet.   Dan untuk melaksanakan usaha ini,  mereka perlu di bimbing dalam beberapa perkara yang berkaitan … terutama dalam bahasa yang digunakan di dalam lamanweb-lamanweb di Internet.

Suasana keinginan untuk perubahan dan memperbaiki hidup,  sudah mula menyerlah.   Yang amat diperlukan,  ialah ilmu pengetahuan yang hendak disebarkan kepada masyarakat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Disember 3, 2009 by in Ilmu Pengetahuan, Komuniti.

BLOG STATS

  • 69,642 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Disember 2009
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: