KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

HALATUJU MASYARAKAT DESA

Masyarakat desa adalah terdiri dari insan yang gigih,  tabah,  berjiwa murni  dan menjalani kehidupan yang penuh dengan keazaman bernilai  murni yang boleh dijadikan contoh dan teladan.

Aura pembangunan telah sampai kepada kehidupan mereka.   Ini digunakan sebaik mungkin dengan berpandukan hasrat dan cita yang menjurus kepada keinginan hendak juga membangun  seperti lain-lain masyarakat di Negara maju dunia.   Kepada mereka,  pembangunan yang didatangkan diterima dengan penuh kesyukuran.  Ini merupakan satu pengisian yang penuh erti dalam jiwa mereka sebagai warga sebuah Negara yang merdeka dan bardaulat.

Jika kita berkunjung ke kawasan desa hari ini,   dapat kita lihat satu perubahan kepada minda masyarakat.   Mereka menggunakan pembangunan sebagai satu pemangkin kepada usaha mereka  memacu kehidupan yang lebih bahagia dan sejahtera.   Walaupun masih terdapat segelintir warga desa yang berpuas hati melihat dan memandang sahaja,  akan tetapi sudah ramai mula bergerak … bergerak dengan inisiatif dan ilham yang dicetuskan sendiri demi kecemerlangan hidup masing-masing.

Sdr Ramle Ismail dengan komputernya.

Contohnya    Saudara Ramle Ismail  (Ediramle)   di Kampung Kok Pasir,  Tumpat,  Kelantan.   Walaupun beliau sibuk dengan tugas rasminya,   akan tetapi beliau berusaha membantu sekadar yang boleh membawa perubahan kepada minda dan sikap rakan sekampungnya.   Beliau bergiat cergas dalam bidang membawa ilmu ICT kepada masyarakat setempat.   Beliau,  pada asasnya ialah seorang penulis,  telah pun memperkenalkan kaedah komunikasi canggih ini kepada rakan dan taulannya.   Beliau menggunakan pengetahuan ICTnya membentuk lamanweb kampungnya,  iaitu selain dari membimbing yang berminat untuk mendekati teknologi ini.

Keluarga Saudara Ramle Ismail boleh dikategorikan sebagai keluarga bahagia dan berjaya.   Seorang dari anak perempuannya akan meneruskan pelajaran dalam bidang perubatan di luar Negara,  dalam masa terdekat ini.   Sokongan padu diterima dari isteri dan seluruh anggota keluarganya.

Sikap Saudara Ramle,  dengan sendirinya membayangkan kebangkitan masyarakat desa hari ini … bangkit untuk berjuang membawa perubahan,  kebahgiaan,  kesejahteraan  dan  ketenteraman dalam hidupnya.

Dalam perbualan dengannya,  nyata hasrat dan keinginannya untuk melaksanakan lebih banyak bakti untuk masyarakat setempatnya.   Beliau sedang memikirkan,  apa lagi yang boleh dan perlu dilakukan supaya mereka tidak menghadapi sebarang masalah, dan dapat menghadapi kehidupan masa hadapan dengan lebih yakin.

Itu satu contoh perubahan sikap di kalangan masyarakat desa.   Ramai lagi terdapat insan seperti Saudara Ramle Ismail ini di desa sana.   Cuma mereka menjalankan aktiviti-aktiviti derma bakti  ini dengan senyap atau  ‘without any fan fare’.

Syabas teman-teman di desa,   dan syabas Saudara Ramle Ismail.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Disember 8, 2009 by in Komuniti.

BLOG STATS

  • 70,647 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Disember 2009
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: