KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

KANAK-KANAK DAN ICT

Minatnya menambah ilmu menghasilkan kecekapannya dengan komputer.

Dua orang kanak-kanak … di dua lokasi berasingan di Kelantan … satu di bandar Kota Bharu dan satu di kawasan desa Kg Kok Pasir, Tumpat …  begitu tekun menggunakan alat computer.  Masing-masing menggunakan alat ini dengan baiknya.   Mereka menggunakannya untuk mencari bahan-bahan tambahan yang boleh digunakan dalam pengajian mereka.   Mereka melayari lamanweb untuk mendapatkan tambahan ilmu pengetahuan.   Dalam usaha ini mereka dipandu dengan baik dan bijak oleh ibubapa.

Inilah scenario yang sepatut dan sewajibnya.   Alat komputer –  peralatan ICT yang canggih  –  ini sudah sepatutnya digunakan untuk kerja-kerja yang berfaedah.    Kenak-kanak dua orang ini menggunakan alat ini mengikut yang sebaiknya … iaitu melayari lamanweb yang mengandungi ilmu pengetahuan yang boleh membantu mereka dalam pembelajaran masing-masing.

Hari ini memang sudah ramai kanak-kanak menggunakan alat computer dengan cara yang berfaedah dan menguntungkan.   Ini adalah kerana mereka dipandu dan dibimbing oleh ibubapa masing-masing,  yang sudah pun perihatin terhadap usaha-usaha yang harus dilakukan oleh anak-anak mereka.

Keadaan ini timbul kerana sudah wujud di kalangan masyarakat hari ini kesedaran,  bahawa pendidikan kanak-kanak

Tumpuan adik ini pada ilmu yang terpapar di monitor komputernya.

 bukan setakat di sekolah sahaja.   Di sekolah mereka belajar mata-mata pelajaran yang perlu mereka pelajari untuk menghadapi peperiksaan.   Mata-mata pelajaran seperti Bahasa Melayu,  Bahasa Ingggeris,  Matematik,  Sains,  Geografi,  Sejarah,  Pendidikan Islam dan lain-lain lagi mereka ikuti.   Walaupun buku-buku teks disediakan,  akan tetapi untuk melengkapkan pembelajaran mereka,  perlu ditokok-tambah dengan bahan-bahan lain yang boleh di dapati di dalam buku-buku rujukan yang terdapat di perpustakaan-perpustakaan,  atau pun melalui alat computer mereka di Internet.

Penggunaan alat computer untuk melayari lamanweb di Internet sekarang ini sudah menjadi satu perkara biasa,  khususnya di kalangan mereka yang menyedari kepentingan bahan tambahan untuk melengkapkan pembelajaran anak-anak di sekolah.

Rasanya untuk melengkapkan lagi usaha ini,   banyak perkara perlu dilaksanakan,  terutamanya dalam menyediakan bahan-bahan atau content yang sesuai dan berguna untuk para pelajar sekelian.   Inilah yang utama dalam bidang penggunaan alat ICT. 

Dan ini membawa kita kepada galakan penggunaan kaedah ini,  terutamanya untuk pelajar-pelajar yang tinggal di desa.   Memang menjadi idaman tiap ibubapa untuk menentukan pencapaian yang cemerlang anak-anak mereka dalam bidang pembelajaran.  Bukan semuanya berkemampuan untuk menghantar anak-anak ini ke pusat-pusat tuisyen.   Jadi kaedah ICT lah satu alternatif yang sebaik-baiknya.    Dan melalui saluran inilah dapat disediakan bahan-bahan,  bukan sekadar memaparkan soalan-soalan pemeriksaan dahulu dan akan datang,  tetapi lebih penting ehwal mata pelajaran yang dipelajari itu.   Rasanya inilah satu tugas yang perlu ditumpukan perhatian. 

Alat computer hari ini mudah diperolehi dan murah pula harganya …. dan boleh pula dibeli dengan cara ansuran.  Pendek kata,  jika sudah ditaman minat di kalangan ibu bapa,  tiap keluarga boleh mempunyainya untuk digunakan sebagai pembantu dalam pembelajaran anak-anak mereka.

Untuk membawa  anak-anak ke alam pendidikan yang ‘total’ atau menyeluruh,  maka sudah semestinya satu perancangan yang lebih praktikal dilaksanakan.   Kita bantu anak-anak kita mengikuti pembelajaran mereka dengan penuh minat dan penghayatan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Disember 8, 2009 by in Ilmu Pengetahuan.

BLOG STATS

  • 69,643 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Disember 2009
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: