KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

TAMADUN MANUSIA … Satu Analisis

Untuk saudara yang budiman:

Artikel ini ditulis semata-mata memikirkan bahawa masanya telah tiba bagi kita,  tak kira di mana kita berada,   sama ada di bandar atau di desa,  untuk menimba sebanyak ilmu pengetahuan yang boleh,   dan menggunakan ia dalam kehidupan kita  supaya dapatlah kita hadapi hidup di zaman mendatang dengan lebih tenang,  yakin,  bebas dan dapat berfikir dengan  lebih tepat.

Pembangunan dan kamajuan yang dialami oleh tamadun manusia membawa bersamanya pelbagai ilmu pengetahuan,   seiring dengan idea dan konsep baru dalam menghadapi kehidupan dan cabaran hidup.  Tiap satunya mempunyai kaedah dan cara ianya dilaksanakan yang tersendiri.

Ini semua dihasilkan oleh fikiran dan minda yang telah mengalami berbagai bentuk  dan peringkat pembangunan dan kemajuan.   Pemikiran manusia bukanlah lagi berada pada tahap yang wujud di zaman pra sejarah dahulu  … ringkas dan mudah.   Sememangnyalah terdapat perubahan-perubahan sesuai dengan keadaan semasa manusia itu sendiri.

Ini adalah satu hakikat.  Dan ini adalah satu keadaan yang menghasilkan munculnya pelbagai   strata manusia dalam senario kehidupannya.

Apabila tercetus konsep pembelajaran dan pendidikan,  maka keadaan ini telah menghsilkan pula perbezaan di antara strata yang telah wujud.   Terdapatlah golongan-golongan yang berilmu,  yang pandai,  yang cerdik  dan    sambil itu wujud juga golongan-golongan yang kurang berilmu dan kurang berpengetahuan.   Ini telah menghasilkan timbulnya jurang yang membezakan satu  golongan dengan golongan yang lain.

Dan ini juga telah mewujudkan manusia yang pintar,  pandai,  cerdas  dan  berakal fikiran.

Masalah perhubungan di antara manusia,  dipercayai mula dikenalpasti manakala kumpulan bijak pandai ini muncul.

Kumpulan ini mula mengatur langkah untuk menjadi pemimpin atau juara yang mahu mewakili yang lain dalam menghadapi kehidupan seharian mereka.  Mereka mula menyediakan peraturan-peraturan yang biasanya akan mengekalkan kedudukan mereka dalam  golongan berkaitan.

Akan tetapi tidak boleh dinafikan wujud juga di kalangan mereka ini insan-insan yang benar-benar perihatin terhadap kebajikan anggota kumpulan yang kurang berilmu ini.   Insan seperti ini banyak terdapat dalam sejarah  ….  insan yang berusaha membawa kebahgiaan dan kesejahteraan hidup kepada manusia.    Mereka melaksanakan apa juga yang perlu,  membuat kajian,  penyelidikan  dan seumpamanya,  yang hasilnya membawa faedah kepada manusia.   Sumbangan dan pengorbanan mereka terhadap usaha mewujudkan kehidupan yang lebih baik kepada manusia tidak ada tolok bandingnya.

Di Negara kita,   ramai manusia seperti ini telah membantu kita hidup dengan penuh kejayaan dan kesempurnaan.

Dan kemunculan dua jenis manusia inilah yang menyebabkan timbulnya kaedah-kaedah pertadbiran dan pengurusan yang berbagai bentuk.   Dan dua jenis ini pula mengumpulkan pengikut-penikut mereka sendiri yang masing-masing sanggup memperjuangkan apa juga ideologi dan cara hidup yang dikemukakan.   Biasanya ideologi yang diperkenalkan ini,  kononnya adalah untuk kebaikan dan kepentingan pengikut-pengikut ini.   Sedangkan pada hakikatnya keadaan ini tidak seperti yang dibayangkan.

Inilah yang menghasilkan keadaan tidak stabil dan tidak tenteram di kalangan manusia.

Cuba kita bandingkan keadaan ini dengan keadaan semasa yang wujud di kalangan masyarakat kita hari ini.   Rasanya ada persamaannya.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sifat sesetengah individu yang menganggap dirinya sebagai pemimpin atau yang memimpin,   adalah sama dengan mereka yang menjadikan dirinya sebagai kepala atau ketua golongan-golongan manusia di awal tamadun dahulu.   Pendek kata inilah satu dari sifat yang telah diwarisi sejak berkurun lamanya.   Cuma mungkin kaedah pelaksanaan fungsinya agak berbeza,  tetapi matlamat yang dituju adalah sama.

Ini adalah lumrah dunia.

Dalam senario yang lebih dekat kepada kita,   keadaan ini dapat kita saksikan wujudnya.   Hari ini dapat kita lihat pemimpin yang benar-benar berusaha untuk membawa kesejahteraan  dan  kemajuan kepada masyarakat yang dipimpinnya.    Sambil itu terdapat juga pemimpin yang melaksanakan sesuatu aktiviti itu semata-mata untuk kepentingan dirinya sendiri  ….  untuk meraih keuntungan dan kekayaan,  dan mengukuhkan kuasa peribadinya.

Keadaan inilah yang mewarnai kehidupan satu-satu masyarakat itu.   Inilah yang mendorong masyarakat berfikir dan sentiasa aktif memikirkan perihal hidupnya,   menentukan wujudnya keseimbangan suasana yang dicetuskan oleh kehadiran dua kumpulan manusia ini,  yang masing-masing mempunyai agendanya.

Dan inilah juga tugas dan fungsi kita iaitu berfikir,   kerana kita boleh berfikir.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Disember 9, 2009 by in Uncategorized.

BLOG STATS

  • 69,637 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Disember 2009
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: