KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

TINDAKAN BESTARI

Dalam kehidupan kita tiap hari,  kita mengambil tindakan dan membuat keputusan.   Dari sekecil perkara,  seperti apakah minuman kita di sebelah pagi sebelum bertolak keluar rumah mencari rezeki,   kepada yang besar,   seperti apakah perancnagan yang harus kita lakukan untuk menambah pendapatan bulanan,   kita perlu mengambil tindakan dan membuat keputusan.

Bukan kita yang dewasa sahaja yang mempunyai tugas tersebut,  malah anak kecil kita juga perlu melalui aktiviti yang sama.  Cuma berat ringan keputusan yang diambil menjadi perbezaan.

Hari ini,  tiap saat kita dengar kisah tindakan dan keputusan yang diambil oleh orang-orang yang lebih  ‘besar’,  lebih berkuasa dan berpengaruh dari kita.   Pemimpin-pemimpin kita perlu mengambil tindakan terhadap sesuatu untuk masyarakat,  bangsa  dan  Negara.   Ada keputusan yang disukai dan ada juga keputusan yang tidak disukai.    Ini adalah lumrah alam.   Baka kata pepatah Inggeris   “Heavy is the head that wears a crown”  atau dalam bahasa Melayunya bermaksud  “beratlah kepala yang menjunjung mahkota’.

Walau apa pun,  tindakan dan keputusan adalah dua perkara yang sudah menjadi darah daging kepada kita,  terutama dalam kehidupan bertamadun hari ini.  

‘Decision making’  atau membuat keputusan,   adalah sinonim dengan kedudukan atau status kita,     apatah lagi jika kita memegang jawatan atau tanggungjawab sebagai seorang  ‘kepala’  atau  ‘ketua’  atau  ‘pemimpin’.

Aktiviti ini membawa bersamanya pelbagai masalah.  

Memang sukar untuk kita mendapat persetujuan dari apa juga keputusan atau tindakan yang kita ambil.   Walau pun tindakan yang kita ambil itu,  pada pandangan kita,   akan membawa banyak faedah dan manfaat kepada yang terlibat,   akan tetapi ada juga yang kurang atau tidak menyetujuinya.   Maklumlah,   manusia rambut mungkin sama hitam,   hati atau perasaan adalah berlainan atau mempunyai perbezaan.

Dalam hal ini,   kita hendaklah sedar bahawa jika tindakan yang kita ambil itu adalah dengan bermotifkan kebaikan,  kejujuran  dan  keikhlasan,    maka fikiran kita akan berada dalam keadaan aman dan tenang.   Rasa bersalah dan kelam kabut akan mendorong kepada fikiran yang tidak tentu arah yang akan menghasilkan tindakan yang salah

Ada yang berkata bahawa kadangkala terdapat mereka yang mempunyai rasa cemburu,  permusuhan  dan  benci terhadap kita,   tetapi jika kita sentiasa mempunyai sifat yang baik terhadapnya  dan  tidak mempunyai perasaan buruk sangka,  dan kita tidak pula bertindak selaras dengan sifat-sifat negatif ini,   maka perasaan ini terhadap kita akan berubah juga pada satu ketika nanti.   Mungkin mengambil masa,   dan perlu kita berikhtiar kearahnya. 

Ada juga yang berpendapat bahawa jika tiap tindakan itu dilaksanakan dengan rasa,  maksud dan motif yang baik,   maka akan wujudlah kebolehan kita untuk menyatakan yang terbaik berpunca dari dalam jiwa kita sendiri.   Ini dengan sendirinya akan membantu kita mewujudkan satu suasana dan perhubungan baik antara kita dengan alam sekeliling.

Berbalik kita kepada soal  ‘membuat keputusan atau mengambil tindakan’  tadi.   Satu tindakan atau keputusan yang diambil akan membayangkan sifat dalaman dan niat seseorang pembuat keputusan itu.

Jika tindakan itu disertai dengan unsur-unsur kebaikan,   maka ia secara otomatik akan menjana satu suasana yang aman dan tenteram.   Jika sebaliknya,  maka suasana yang dihasilkan juga akan membawa kemudaratan.   Ini membawa saya kepada hakikat bahawa manakala niat kita bersih,  maka akan tercetuslah keamanan dan ketenteraman.   Jadi tiap seorang dari kita perlulah mengkaji dan memahami keikhlasan dalam jiwa kita sendiri.   Ini seharusnya dijadikan teman kepada apa juga tindakan atau keputusan yang hendak kita ambil dalam kehidupan seharian kita.

Manakala keadaan fizikal dan minda kita bersih,  maka aktiviti dan tindakan yang kita ambil pun bersih dan akan dianggap mulia.  Ini seterusnya akan menyemarakkan keyakinan terhadap diri kita.  Dan jika ianya disertai dengan inisiatif dan suasana kegembiraan dalam melaksanakan tiap tugas dan tindakan itu,  kejayaan akan muncul.   Jika ini berlaku,  maka tidak akan ada kelak sebarang tindakan yang akan membawa masalah.

Jika kita lihat suasana di keliling kita hari ini,   dan perhatikan tindakan dan keputusan yang telah dan sedang diambil oleh mereka yang berwajib,  beberapa soalan akan timbul di fikiran kita.   Apakah tindakan dan keputusan ini mendatangkan makna dan faedah kepada hidup kita?   Dan bagaimanakah tindakan dan keputusan ini dicapai?   Apakah suasana di sebalik keputusan dan tindakan yang diambil itu?   Apakah yang mendorong penghasilannya?

Soalan-soalan ini sudah semestinya bermain di fikiran kita,   terutama kita hidup  dalam dunia yang penuh tamadun dan dalam suasana demokrasi pula.   Tiap tindakan dan keputusan yang diambil,   memang mempunyai hubungkaitnya dengan kehidupan kita.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Disember 9, 2009 by in Uncategorized.

BLOG STATS

  • 70,647 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Disember 2009
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: