KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

MEREKA MEMANG BERMINAT

PASIR MAS.    Satu perjumpaan telah diadakan di bilik mesyuarat pejabat Penggawa Daerah Chetok,  Pasir Mas,

Encik Mohd Sulaiman Ag Hassan, Penggawa Daerah Chetok, Pasir Mas

Kelantan pada Khamis 17 Disember 2009.   Perbincangan ini yang dipengerusikan oleh Penggawa Encik Mohd Sulaiman Ag Hassan bermula pada jam 11.00 pagi dan berakhir pada hampir jam 2.00 petang.   Hadir di perbincangan ini ialah Penghulu-penghulu dari mukim-mukim dalam daerah Chetok.

Perbincangan ini adalah susulan satu perjumpaan tidak formal yang telah diadakan beberapa hari sebelumnya.

Banyak perkara telah dibincangkan.   Tiap Penghulu Mukim telah memberi penerangan mengenai Mukim masing-masing dengan tumpuan kepada subjek celik ICT atau Teknologi Maklumat dan Komunikasi di kalangan anak buah mereka.   Rata-rata nyata bahawa tahap celik ICT di kalangan anggota masyarakat agak mengecewakan,  khususnya di kalangan warga emas.  Telah dijelaskan bahawa warga emas berfikir ilmu pengetahuan ini tidak lagi relevan kepada mereka,  tumpuan seharusnya diberikan kepada generasi muda,  yang masih banyak ilmu pengetahuan yang perlu ditimba dalam menjalani hidup untuk masa depan.

Perjumpaan telah diberitahu bahawa ilmu pengetahuan ICT di kalangan masyarakat pelajar tidak  membimbangkan,  terutama sekali apabila mereka banyak menggunakan alat computer di sekolah.   Yang merunsingkan ialah golongan remaja … lepasan sekolah … yang gagal meneruskan pelajaran … dan yang menganggur.   Di jelaskan mungkin program dan aktiviti yang berkaitan dapat diterapkan kepada mereka,  supaya kuranglah mereka terlibat di dalam gejala yang tidak sihat.

Antara yang hadir di perbincangan yang diadakan.

Penggawa Daerah Chetok,  Encik Mohd Sulaiman,  menegaskan bahawa program membawa ICT kepada masyarakat desa,  adalah satu program yang memang dinanti-nanti.  Tetapi sebelum penglibatan mereka diperolehi,  beberapa majlis penerangan dan taklimat yang mendalam,  terutama dalam soal penggunaan ilmu pengetahuan ini dalam kehidupan seharian mereka,  perlu diadakan.   Ini katanya dapat merapatkan lagi mereka kepada ICT.   Kalau tidak mereka akan menganggapnya sebagai sesuatu yang akan membawa bebanan kepada kehidupan mereka.

Encik Mohd Sulaiman menyarankan supaya sebuah  BALAI ICT diwujudkan di tiap kampong atau sekurang-kurangnya di tiap Mukim di bawah kelolaannya.   Balai ICT ini katanya harus diselenggarakan oleh anggota masyarakat setempat,  iaitu melalui penubuhan satu PASUKAN PETUGAS.

Katanya lagi,   ‘Penubuhan BALAI ICT ini dengan sendirinya dapat merapatkan lagi hubungan di antara kampong-kampung di dalam daerahnya,  iaitu melalui lamanweb-lamanweb yang perlu dibina untuk tiap kampong yang menyertai program ini.’

Encik Mohd Sulaiman berkata bahawa idea mewujudkan Balai ICT ini,  adalah datangnya dari anggota masyarakat kampong sendiri.   ‘Jadi kita harus membantu untuk merealisasi aspirasi mereka yang ingin mengguna dan memanfaatkan ilmu pengetahuan ini’.

Beberapa program yang relevan akan dirancang untuk dilaksanakan mereka.   Kata Encik Mohd Sulaiman,  mereka

Mungkin inilah akan dijadikan hub aktiviti ICT Daerah Chetok, Pasir Mas

akan mengadakan perbincangan-perbincangan untuk mengenalpasti jenis program yang hendak dilaksanakan.  Ini tambahnya bagi menentukan bahawa program-program inilah yang diperlukan,   dan program-program inilah yang boleh merapatkan masyarakat desa kepada teknologi ini.

Beliau juga menjelaskan bahawa masyarakat desa,  khususnya di dalam Daerahnya memang mempunyai minat untuk memulakan program ini dengan sendirinya.   Dengan bangganya beliau menekankan,  ‘Sudah tiba masanya kita sama-sama memikirkan program atau aktiviti yang berguna kepada kita dalam menghadapi kehidupan di zaman mendatang,  kerana kita yang tahu akan kekuatan dan kelemahan kita.’

Selepas berbincang selama hampir  tiga jam,   beberapa perkara telah diputuskan iaitu pertama beberapa perbincangan susulan harus diadakan untuk menentukan detail program yang hendak dilaksanakan,  mengenalpasti lokasi Balai ICT yang hendak diwujudkan,  melantik para anggota Pasukan Petugas ICT,  dan termasuklah bagaimana hendak mendapatkan sumbangan alat-alat computer yang akan digunakan.

Saya kira,  pandangan dan hasil perbincangan yang diadakan jelas menunjukkan bahawa masyarakat desa memang berminat dalam bidang ICT,   akan tetapi mungkin kerana mereka kurang arif selok beloknya,  maka mereka tidak memulakan program ini lebih awal.

Saya percaya kesedaran sudah mula wujud  di kalangan masyarakat desa,  di Kelantan ini khususnya,   bahawa ilmu pengetahuan ICT memang boleh membantu mereka dan generasi akan datang menyediakan diri untuk menjalani hidup di zaman yang lebih canggih dan mencabar.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Disember 18, 2009 by in Ilmu Pengetahuan, Komuniti.

BLOG STATS

  • 69,637 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Disember 2009
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: