KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Yang Utama Diutamakan

Kita selalu menghadapi keadaan tidak selesa,  terutama sekali apabila kita menghadapi situasi yang memerlukan kita mengambil tindakan.   Tindakan yang kita ambil itu,  kadang kala dipengaruhi oleh emosi yang dihasilkan pula oleh keadaan sekeliling.  Kemungkinannya tindakan seperti ini tidak akan membawa keuntungan,  faedah atau manfaat kepada kita.

Dalam kehidupan seharian kita,  banyak perkara yang berlaku … sama ada yang baik mahu pun yang buruknya.  Apa pun keadaan ini akan mempengaruhi perjalanan hidup kita … dan tindakan kita memainkan peranan yang penting.

Kita lihat keadaan kita hari ini … apakah yang perlu kita lakukan untuk menentukan bahawa masa depan kita lebih ceria,  sejahtera  dan  cemerlang.  Dan apakah  yang perlu kita laksanakan untuk merealisasikan keadaan ini.

Kalau kita fikirkan,  rata-rata pengetahuan kita boleh membantu.   Apakan tidak,  kerana pengetahuanlah yang boleh menjamin bahawa tindakan yang kita ambil itu adalah yang sepatutnya.

Dalam hal ini,   kita harus fikirkan apakah ini semua.   Dan apakah pengetahuan yang harus ada pada kita.  Dan apabila fikiran kita sampai pada tahap ini,  maka akan bertanya pula kita bagaimana hendak kita perolehi pengetahuan itu … atau ilmu pengetahuan itu …  tambahan pula kalau umur kita sudah jauh meninggalkan zaman remaja,  bagaimanakah hendak kita hadapi suasana mempelajari ilmu pengetahuan ini.

Ini rasanya akan membawa kita kepada pandangan dan pendapat bijak pandai,  bahawa perjalanan kita mendapatkan ilmu pengetahuan tidak sepatutnya dihalang oleh umur kita,  kerana dalam agama kita pun ada dikatakan bahawa usaha mencari ilmu pengetahuan itu adalah untuk sepanjang hayat kita.

Jadi yang harus kita cari sekarang,  ialah kaedah yang boleh kita gunakan untuk ini.   Ini membawa kita kepada teknologi terkini yang boleh membantu … iaitu teknologi maklumat dan komunikasi atau lebih dikenali sekarang dengan nama ringkasnya  ‘ICT’.

Banyak yang meragui teknologi ini.   Ada yang mengatakan bahawa teknologi ini lebih banyak membawa keburukan dari kebaikan.   Banyak yang berpendapat bahawa INTERNET yang wujud bersama teknologi ini mengandungi pelbagai perkara … yang baiknya dan juga yang buruknya.

Rasanya,  kita tidak boleh melarikan diri dari hakikat bahawa tiap yang baik itu ada juga buruknya.   Tetapi terpulanglah kepada kita  untuk menapisnya.   Kerana saluran Internet ini adalah satu-satunya saluran yang boleh membantu kita mendapatkan ilmu pengetahuan yang maha penting dalam kehidupan kita hari ini.

Dan di Negeri Kelantan ini,   Gerbang INTERNET THOYYIBAH akan diperkenalkan untuk faedah kita semua  …  untuk membantu kita dalam perjuangan kita mencari ilmu pengetahuan … dan menghalang yang buruk dari menghampiri kita.

Carilah ilmu pengetahuan dalam apa cara juga pun.  Kerana ilmu pengetahuan itu adalah senjata yang amat berkuasa untuk kita memerangi kejahilan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Januari 9, 2010 by in Uncategorized.

BLOG STATS

  • 70,647 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Januari 2010
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: