KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Masyarakat Kelantan Yang Saya Kenali

Kira-kira lima puluh tahun yang lalu,  iaitu pada tahun 1960 … bulan Oktober … saya mula-mula mengenali masyarakat Negeri Kelantan.   Saya tiba dalam hujan yang lebat mencurah.   Saya tiba semasa negeri Cik Siti Wan Kembang ini mengalami musim tengkujuh.    Saya menerima arahan bertugas di sini untuk memulakan operasi  wilayah satu jabatan yang memang mempunyai hubungan yang rapat dengan masyarakat setempat.  

Tugas yang diberikan kepada saya adalah agak berat untuk dipikul,  tambahan pula ketika itu khidmat saya baru ‘setahun jagung’ dengan jabatan.   Tetapi saya terima arahan itu dengan penuh semangat dan azam … dan berterima kasih kepada pegawai atasan saya kerana kepercayaan yang diberikan.

Saya memulakan tugas dari satu ruang yang dipinjamkan kepada saya di sebuah jabatan kerajaan  di tengah-tengah bandar Kota Bharu.  Ruang ini hanya cukup untuk menempatkan sebuah meja,  tiga kerusi,  satu rak buku dan fail.   Itulah keadaannya … dan mulalah saya merancang bagaimana hendak melaksanakan tugas yang diamanahkan kepada saya.

Suasana yang kelam dan suram tidak membantu.   Buat beberapa hari saya termenung memikirkan apakah yang patut dan harus saya lakukan,  tambahan pula tidak seorang pun yang saya kenali.  Saya keseorangan … tidak mempunyai kenalan … jauh sekali seorang teman.   Tetapi dengan pengalaman selama 3 tahun sebelum ini … dan dengan didikan dan bimbingan yang saya terima dari rakan di ibupejabat yang lebih ‘senior’ dari saya dalam bidang tugas ini,   saya dapat berfikir dan membuat perancangan.

Saya berfikir iaitu untuk saya menjalankan tugas yang boleh mendatangkan manfaat dan faedah kepada jabatan dan juga diri saya sendiri,   saya harus mencari jalan untuk mengenali masyarakat setempat.   Tetapi bagaimana.   Saya di Kelantan ketika itu  benar-benar seorang diri.  Terserahlah kepada saya untuk membuat apa yang wajar,  yang relevan  dan yang boleh membantu saya dalam melaksanakan tugas saya.

Berbekal dengan strategi ini,  saya mula mengorak langkah … mencari kawan untuk dijadikan teman sepanjang khidmat saya di negeri ini.   Yang menjadi sasaran pertama saya ialah pegawai yang sebilik dengan saya.   Pegawai inilah yang mula membuka ruang untuk saya  … dia bukan orang tempatan,  tetapi berasal dari Perlis  dan  sudah lama juga bertugas di sini. 

Bermula dengan pegawai ini … dan kemudian saya diperkenalkan dengan lain-lain yang bertugas di jabatan ini … mulalah saya mempunyai ‘rakan dan taulan’ untuk berbual dan bertukar fikiran.

Rata-rata mereka memberitahu saya,  negeri ini memang sesuai untuk menikmati kehidupan yang aman,  tenang  dan  tenteram.   Barang-barang  keperluan pula murah jika dibandingkan dengan keadaan di ibu Negara.  Malah mereka menjelaskan,  bila tiba masanya untuk tamat tempuh tugas saya di sini,  mungkin sukar bagi saya hendak meninggalkannya.

Dari perbincangan-perbincangan yang telah diadakan,  baik dalam aspek tugasan,  mahupun dalam aspek kemasyarakatan,   banyak juga telah saya pelajari megenai masyarakat di Kelantan ini. 

Dan mulalah saya bergerak.  Mulalah saya berkenalan dengan mereka yang mempunyai kaitan dan hubungan dengan tugas saya.   Sedikit demi sedikit saya mempelajari ehwal masyarakat di sini.   Mulalah saya mempelajari dan memahami loghat yang digunakan … makanan yang dihidangkan … tempat-tempat yang perlu saya kunjungi …  budaya kehidupan masyarakatnya … pantang larang yang harus saya ketahui dan sebagainya.

 Dan apabila bangunan pejabat yang sebenar untuk operasi saya siap dibina,  dan berpindahlah saya meninggalkan pejabat sementara saya di tengah-tengah bandar,   sudah ramailah kenalan dan ada juga di antara mereka yang menjadi teman karib kepada saya hingga ke hari ini.   Sememangnyalah,  oleh kerana lima puluh telah berlalu,   ada di antara rakan-rakan saya itu sudah tiada lagi.

Empat tahun lebih saya menjalankan tugas di sini.   Memang benarlah kata teman-teman di pejabat sementara saya dulu … setelah berada dan bermesra dengan masyarakat di Kelantan ini  buat begitu lama,  memang sukar rasanya hendak berpindah dan meninggalkan mereka.

Apa pun,  yang menarik kepada saya mengenai masyarakat di Negeri Kelantan ini ialah sikap mereka terhadap kehidupan.  Boleh dikatakan mereka adalah anggota masyarakat yang ‘simple’,  yang mudah bermesra dan mudah menjadi teman.   Tetapi mereka adalah terdiri dari golongan insan yang kuat bekerja mencari rezeki.   Mereka memang mempunyai minat yang tinggi dalam perniagaan.   Keazaman,  keberanian  dan  ketabahan mereka patut dijadikan contoh teladan.   Keikhlasan dan kejujuran mereka adalah perkara-perkara yang sukar di dapati di lain tempat yang biasa saya diami.

Hari ini,  selepas hampir lima puluh tahun,  saya menjenguk semula ke negeri ini,  saya dapati keikhlasan dan kejujuran anggota masyarakatnya sudah menjadi satu lumrah hidup yang sukar ditandingi.

Banyak yang boleh kita pelajari di sini.   Keamanan dan ketenangan hidupnya,  dipagari pula oleh ajaran agama suci kita Islam,  maka di sinilah tempatnya … di sinilah  ‘hub’ segala yang suci dan murni.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Januari 16, 2010 by in Uncategorized.

BLOG STATS

  • 70,647 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Januari 2010
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: