KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Perjalanan Hidup ….

Jika kita lihat keadaan sekeliling hari ini,  akan kita dapati banyak perkara berlaku yang secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi hidup kita.   Kadangkala,  bahang dari ini semua menyebabkan kita berasa serba salah … keliru … takut … khuatir … curiga dan sebagainya… terutama sekali jika suasana tidak menentu menyelubungi hidup kita.

Rasanya dalam kita menjalani hidup hingga kini,  sudah banyaklah yang kita lalui .. segala ranjau dan duri telah kita langkau dengan selamat.  Rimba tebal telah kita rintasi … dan laut bergelora telah kita renangi.   Maknanya,  dengan pengalaman yang kita perolehi selama ini,  semua ini bukanlah merupakan satu halangan,  atau rintangan dan masalah yang besar.

Dalam kehidupan yang telah kita jalani,  banyak pelajaran yang telah kita kutip.  Tiap satunya telah kita kenalpasti dan dapat kita gunakan untuk faedah kita.   Akan tetapi kita tidak harus lupa bahawa apa juga tindakan yang kita ambil,   pelbagai faktor menjadi pengaruhnya.  Saya kira,  secara kasarnya terdapat beberapa faktor penting.  Antaranya ialah faktor yang menghasilkan pengaruh dalaman  –  pengaruh dari diri kita sendiri … terutamanya emosi dan perasaan kita .   Ada juga faktor-faktor luaran atau dari luar yang menjadi pemangkin kepada tindakan kita.   Bukan itu saja,  bahkan banyak lagi … mithalnya faktor kewangan,  keselamatan, kesihatan,  kemasyarakatan dan sebagainya.

Jika kita ibaratkan perjalanan hidup kita,  sama seperti perjalanan kita  menuju  sesuatu destinasi,  maka faktor yang mempengaruhi tindakan kita itu,  yang kadangkala menjadi rintangan dan halagan,  bolehlah kita samakan dengan batu,  lobang,  jambatan runtuh  dan  sebagainya yang harus kita lalui dalam perjalanan itu.   Tetapi dengan menggunakan akal fikiran,  dengan berbekalkan keazaman dan keberanian,  dapat juga kita atasi dan teruskan perjalanan kita.

Hari ini keadaan ini menular dalam kehidupan kita.   Banyak perkara cuba mewujudkan rintangan dalam perjalanan hidup kita … banyak perkara juga cuba mempengaruhi kita.  Kepada saya,  ini adalah sebagai satu percobaan dan dugaan untuk kita hadapi.   Kerana tanpa ini semua pula,   manakan boleh kita muncul sebagai seorang insan yang bersedia menghadapi cabaran-cabaran yang lebih besar di masa hadapan dalam hidup kita.   Ini semua boleh kita anggap sebagai satu sesi pembelajaran untuk kita.  Tutor atau guru kita ialah pengalaman yang kita lalui itu.  Pepatah Inggeris ada menyatakan bahawa  ‘Experience is the best teacher’  atau pengalaman ialah guru yang terbaik sekali.

Dalam senario yang kita hadapi hari ini,   banyak perkara dan peristiwa menduga kita.   Kalau kita teliti dan buat kajian,   ada yang boleh kita hadapi dengan tenang,  dan ada juga yang akan mengkusutkan kehidupan kita buat beberapa ketika.

Untuk ini kita perlu memberi fokus kepada sesuatu yang boleh membantu kita,  terutama sekali dalam usaha kita memahami apa yang berlaku  di sekeliling kita.  Ini membawa saya kepada soal apakah yang perlu kita tumpukan perhatian.

Asas kepada usaha ini ialah kita harus mencari ilmu dan pengetahuan.   Dengan pengetahuan dapatlah kita mengetahui dan memahami apa yang berlaku,  dan mungkin dapat juga kita meramalkan apa yang akan berlaku.   Maksudnya ialah bahawa tumpuan kita ialah usaha menimba ilmu pengetahuan.

Mengikut Nor Hartini bt Saari,   dari IKIM  “untuk keluar daripada belenggu kemiskinan,  maka pendidikan yang dapat menentukan sejauh manakah seseorang itu boleh pergi lebih jauh lagi.   Dengan kata lain,  semakin tinggi pengetahuan pendidikan yang dicapai,  semakin terbuka luas peluang pasaran untuknya.   Namun begitu,  kepentingan pendidikan ini tidak harus dilihat dari segi matlamat ekonomi sahaja,  tetapi ia berkaitan dengan melahirkan seorang insan yang beriman,  bertanggungjawab,  amanah,  mempunyai akhlak atau moral yang tinggi serta matang dalam menguruskan kehidupan diri dan keluarga dengan lebih sempurna.”

Katanya lagi,  “pendidikan merupakan satu pra-syarat kepada kemajuan kerana pendidikan dikaitkan dengan penyebaran dan penghasilan ilmu-ilmu pengetahuan yang dapat membantu manusia membangunkan kehidupannya dengan lebih baik lagi.”

Dan ilmu pengetahuan juga kita dapat menentukan halatuju dalam kehidupan kita …  dapatlah kita memilih dan mengenalpasti apa yang perlu kita lakukan dan apa yang perlu kita ketepikan.

Keadaan kehidupan kita,  hari ini dan di masa mendatang,  memerlukan ilmu pengetahuan yang selengkapnya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Januari 19, 2010 by in Uncategorized.

BLOG STATS

  • 69,637 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Januari 2010
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: