KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

SEJARAH DAN KITA

Sejarah  …  apakah maknanya kepada kita.   Apakah hubungannya dengan kehidupan kita?    Bagaimankah ia mempengaruhi dan mengatur jalan hidup kita?   Dan sebagai simpulan … mengapakah kita tidak atau kurang prihatin atau kurang mengambil berat terhadap sejarah kita.

Lagi satu soalan yang timbul dalam persoalan ini … mengapakah boleh dibilang jumlah mereka yang menyelidik dan menulis mengenai sejarah negara.  Mengapakah sejarah negara kita sendiri diselidik dan ditulis oleh orang-orang Barat.

Dan cuba kita lihat di sekeliling kita.   Kita lihat kesan-kesan sejarah yang terdapat di dalamnya.

Contoh:   Di Kelantan terdapat beberapa tempat dan lokasi bersejarah.

Bukit Marak,  yang berhubung rapat dengan kisah Puteri Saadong … tinggal terbiar,  penuh dengan semak dan tumbuhan liar,  tidak diurus.  Tidak ada tanda-tanda atau papan tanda yang menceritakan kisah bukit ini.  Pendek kata tidak ada yang ambil peduli mengenainya.   Hasilnya,  sukarlah kita hendak mengetahui fakta-fakta yang sebenar mengenai Puteri Saadong atau pun keturunannya … jika ada.

Di pantai-pantai ke arah selatan dari muara Sungai Kelantan  … memang banyak kubu-kubu kebal atau pill boxes yang didirikan menjelang Perang Dua Kedua dahulu.  Fungsi kubu-kubu ini ialah untuk menjadi penghalang kepada kemaraan tentera musuh,  iaitu tenteta Jepon ketika itu.   Kubu-kubu ini pun tinggal terbiar begitu sahaja.  Kepada yang masih remaja,  tentu sekali mereka tidak tahu mengenai binaan-binaan ini,  tambahan pula tarikh 8 Disember 1941 sudah 71 tahun ditelan zaman. Ini satu lagi contoh tentang tidak keprihatinan kita terhadap sejarah negara sendiri.  Peristiwa Perang Dunia Kedua yang bermula di Pantai Kuala Pak Amat di Kelantan,  memang masyhur di seluruh dunia.  Mengapa kita sendiri tidak mengambil kisah.  Mengapa kita perlu mengharapkan orang  dari negara luar menjalankan kerja yang kita sendiri patut lakukan.

Contoh:   Di Kelantan juga.  Kawasan sekitar Lalang Luas dalam Daerah Machang.

Semasa Perang Dunia Kedua dahulu,  terdapat sebuah lapangan terbang yang digunakan oleh pihak tentera.  Kewujudannya penting dalam sistem pertahanan negeri Kelantan ketika itu.  Di sekitarnya terdapat beberapa kesan sejarah,  umpamanya kubu kebal,  lopak-lopak kesan serangan bom dari udara,  kesan kubu-kubu tanah dan lain-lain lagi.  Keadaan di sini pun tidak diurus seperti yang sepatutnya.  Kalau kita bukan peminat sejarah,  maka kita tidak tahu akan wujudnya tempat-tempatnya.   Sekali lagi,  mengapa tidak didirikan papan-papan tanda yang membawa kisahnya.

Contoh:   Di Johor – Bukit Kepong.

Hanya selepas dipaparkan ceritanya di dalam akhar barulah usaha dilakukan untuk membersihkan kawan perkuburan wira-wira negara dalam peristiwa serangan komunis keatas balai polis Bukit Kepong.  Mengapakah keadaan ini berlaku.  Mengapa di kalangan masyarakat kita sendiri.

Dan banyak lagi contoh-contoh tempat-tempat bersejarah yang tinggal tidak diurus dan tidak dipedulikan.  Sedangkan sejarah memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan kita,  terutama sekali dalam kehidupan sebuah masyarakat berbilang kaum seperti Malaysia.

Bangunlah kita bersama untuk memelihara dan mengambil berat mengenai sejarah negara kita sendiri.  Kitalah pakar dalam ehwal sejarah negara kita.  Kita tidak memerlukan pakar dari luar untuk menjalankan tugas ini.

Tepuk dada tanyalah selera.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on September 10, 2011 by in Renungan.

BLOG STATS

  • 69,267 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

September 2011
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: