KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

APA YANG PERLU KITA KETAHUI …

Dalam kita menjalani kehidupan seharian … sibuk dengan pelbagai aktiviti dan  tugas … banyak perkara yang kita tidak begitu sedar akan kepentingannya.   Biasanya kita menganggap perkara-perkara ini sebagai wujud tetapi kalau ia tidak melibatkan hidup kita secara langsung maka ia tidak perlu diketahui atau diambil kira.  Keadaan ini pada akhirnya kelak akan merugikan kita.

Hari ini,  di mana juga kita berada,  kita tetap akan bersemuka dengan perkara-perkara yang secara langsung atau tidak langsung mencorakkan hidup kita.  Kita akan bertembung dengan perkara atau topik yang berkaitan dengan teknologi maklumat,  kesihatan,  perundangan,  demokrasi dan lain-lain lagi.  Rasanya yang rapat sekali dengan kehidupan kita sejak berzaman ialah sejarah dan warisan kita, sebagai individu,  atau kita sebagai warga satu bangsa.  Memang kita mempunyai sejarah … tiap seorang dari kita mempunyai sejarah.

Dalam tahun 1828 sebuah kamus susunan Noah Webster memberi definisi bahawa sejarah sebagai satu kompilasi fakta mengenai satu-satu tempat atau negara  –  satu pembentangan maklumat dan data berkaitan peristiwa-peristiwa yang berlaku mengikut waktu,  sebab-sebab ianya berlaku dan kesannya.

Tidak boleh dinafikan bahawa sejarah perlu difahami dan dihayati.  Jika tidak ianya hanyalah merupakan satu subjek yang patut dipelajari untuk satu ujian atau peperiksaan di sekolah semata-mata.   Untuk tujuan ini,  banyak yang perlu diketahui.  Antaranya  kisah-kisah di sebalik satu-satu peristiwa itu,  suasana semasa ianya berlaku,  keadaan masyarakat ketika itu,  hasrat dan  pemikiran anggotanya,  sikap mereka  dan seumpamanya.  Pendek kata untuk mengetahui dan menghayati sejarah, perlulah kita ketahui apa yang dilakukan dan mengapa.

Hingga kini,  kita tidak begitu perihatin terhadap sejarah Negara kita.  Kita tidak menganggapnya penting.  Kita lebih mengambil sikap ‘taking things for granted’.

Dalam usaha menaikkan  sejarah ke satu tahap yang lebih tinggi dan penting dalam kehidupan kita maka memang sudah tiba masanya, hari ini dan disaat ini,  kita berjinak dengan sejarah.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Jun 14, 2012 by in Ilmu Pengetahuan, Makluman.

BLOG STATS

  • 69,643 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Jun 2012
I S R K J S A
« Apr   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: