KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Warga Kelantan memang bersedia

Warga Kelantan memang sudah bersedia untuk menghadapi cabaran-cabaran di hari muka.  Ini dapat dilihat dalam berbagai aspek atau bidang kehidupan mereka.  Semangat juang mereka untuk maju,  rasanya tidak ada tolok bandingnya. Sikap mereka untuk berdikari, berpadu dan bantu membantu antara satu sama lain,  sudah lama berakar umbi dalam kehidupan mereka.

Warga Kelantan tidak syak lagi adalah sinonim dengan semangat juang,  ingin berdikari,  ingin maju  dan  rajin berusaha untuk mencapai kejayaan.

Ikan kering di Pasar Jelawat

Banyak contoh yang dapat kita lihat.  Tidak perlu kita jalankan projek kajian dan penyelidikan untuk mendapatkan bukti keadaan ini.  Di mana juga kita berada keadaan atau senario ini dapat kita temui.  Di pasar besar,  di warung-warung,  di pasar pagi atau malam,  di kedai-kedai runcit,  di kedai emas,  dan lain-lainnya dapat kita lihat bagaimana suasana ini menyerlah.

Memang diketahui bahawa terdapat empat tugas penting dalam kehidupan tiap anggota masyarakat Kelantan iaitu  bekerja keras untuk mengumpul cukup dana,  dana ini akan digunakan untuk menentukan kejayaan anak-anak di bidang pengajian,  dana ini  akan digunakan untuk mengerjakan ibadah Haji,  dan dana ini juga untuk membina rumah serba moden tempat tinggal keluarga.

Dalam aspek bekerja keras,  ini dapat dilihat dari komitmen mereka dalam perniagaan,  bertani,  menternak dan  menangkap ikan,  iaitu selain dari penglibatan mereka dalam perushaan-perushaan desa, sebagai contoh, menghasilkan makanan ringan atau sampingan seperti serunding,  keropok,  kerepek dan sebagainya.  Kita jangan pula lupa penglibatan mereka dalam bidang-bidang pembuatan – membatik,  mentenun kain songket,  mengeluarkan hasil kraft dari perak, emas, tembaga dan kayu, dan banyak lagi.

Zahar … periang dan peramah. Tok Bali

Banyak tempat yang dapat menggambarkan suasana ini.  Di Wakaf Che Yeh, di Pasar Besar Siti Khadijah Kota Bharu,  di Pantai Seri Tujuh Tumpat,  di Kampung Laut,  di sepanjang jalan ke Pantai Cahaya Bulan, di pasar Mundok Pasir Mas, di TokBali,  di Wakaf Aik, di Rantau Panjang dan banyak lagi.  Selain dari itu keadaan ini dapat juga kita lihat di komplek-komplek seperti Bazar Buluh Kubu,  Bazar Tok Guru dan seumpamanya.

Pendek kata,  warga Kelantan adalah kumpulan insan yang sentiasa bergerak cergas dalam menjalani hidup seharian mereka.  Pengurusan waktu adalah penting kepada mereka.

Datanglah ke Kelantan Darul Naim untuk menyaksikan ini semua.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Julai 15, 2012 by in Ekonomi, Komuniti, Makluman.

BLOG STATS

  • 69,642 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Julai 2012
I S R K J S A
« Jun   Ogo »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: