KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Hari kedua kita berpuasa

Hari ini sudah masuk hari kedua kita berpuasa dalam bulan Ramadan tahun ini 1433.   Kepada kebanyakan kita,  berpuasa adalah satu aktiviti keagamaan yang kita nanti-nantikan,  yang wajib kita lakukan seperti yang dikehendaki oleh agama kita – Islam.  Kita terima kedatangannya dengan tangan yang terbuka.

Kepada kebanyakan dari kita juga,  bulan Ramadan adalah satu bulan yang mulia,  dan seharusnyalah kita laluinya dengan mengerjakan pelbagai ibadat.  Inilah dimestikan.  Kepada kita juga dalam bulan ini akan kita tumpukan sepenuh perhatian  kepada usaha-usaha supaya kemuliaan dan kesuciannya kita pelihara secukupnya.

Sebentar tadi,  kita baru menghadapi makan sahur,  dan dalam beberapa minit lagi,  masuklah waktu solat Subuh.  Ini juga tidak akan kita abaikan.  Biasanya waktu solat Subuh dalam bulan Ramadan tidak akan kita lupakan,  bukan kerana ada  tetapi kerana waktunya amat hampir dengan imsak.

Rasanya,  jika kita abaikan aktiviti-aktiviti yang fardhu dalam bulan Ramadan ini,  akan terasa benar oleh kita kerugiannya.  Setahun sekali,  keadaan ini menghadapi kita.  Sudah semestinyalah akan kita tunaikan kewajipan ini.

Pada biasanya,  bulan Ramadan membawa banyak kepuasan kepada kita,  sama ada dari segi rohani atau pun jasmani.  Apakan tidak,  kerana dua perkara dapat kita lakukan serentak … kita dapat beramal ibadat dan di samping itu kita juga dapat membantu menjaga kesihatan kita.

Maknanya,  walaupun terdapat pelbagai dugaan menghadapi kita  akan dapat kita atasi dengan mudah,  terutama dengan ketabahan hati kita dan kekuatan iman kita.

Bulan Ramadan,  adalah satu-satunya bulan dalam masa setahun itu,  yang perlu dan harus kita lalui dengan penuh ketaqwaan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Julai 22, 2012 by in Renungan.

BLOG STATS

  • 70,647 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Julai 2012
I S R K J S A
« Jun   Ogo »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: