KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Hasrat Ibu Bapa

Tiap tahun ribuan yang mengambil peperiksaan SPM dan STPM.  Tiap tahun ribuan pula yang diterima masuk melanjutkan pengajian di institusi-institusi pengajian tinggi.  Dan tiap tahun jugalah ribuan yang lulus masing-masing mendukung diploma dan ijazah yang dikejar selama ini.

Bilakah berakhirnya ini semua.  Atau akan berterusankah keadaan ini sehingga ke hujung hayat.

Jika dilihat kepada angka yang mengambil peperiksaan,  yang lulus peperiksaan dan yang melanjutkan pelajaran di pusat-pusat pengajian tinggi,  maka semua akan berasa megah dan bangga.  Bangga kerana rupa-rupanya anak bangsa Malaysia semua mempunyai kebolehan menimba ilmu hingga mendapat golongan-golongan diploma dan ijazah.

Memang benar,  ramai yang diterima masuk melanjutkan pengajian di institusi-institusi pengajian tinggi.  Memang benar juga ramai yang lulus pengajian bukan sahaja pada peringkat diploma atau ijazah sarjana muda,  malah hingga ke peringkat doctor falsafah atau PhD.  Ini semua amat membanggakan.  Rasanya tidak lama lagi tiap seorang yang kita tegur sapa,  adalah berkelulusan menara gading dalam bidang-bidang teknologi moden,  yang belum pun sempat kita ketahui.

Yang agak merunsingkan ramai ibu bapa ialah betapa ramai pula dari jumlah yang lulus pengajian tinggi di universiti-universiti mendapat pekerjaan,  atau pun dipelawa untuk bekerja.  Jika kita lihat pada pasaran pekerjaan (job market),  jumlah kekosongan jawatan,  sama ada di sektor awam atau pun di sektor swasta tidaklah banyak.  Kalau dikira memang tidak padan dengan jumlah mereka yang lulus dari universiti-universiti tempatan dan luar negara.   Keadaan ini agak membimbangkan.

Dulu pernah kita dengar sebuah negara di Asia yang mempunyai begitu ramai lulusan berijazah,  tetapi akhirnya bekerja sebagai tukang teket bas.  Dan di negara kita sendiri,  sudah ramai juga mereka yang lulus dengan ijazah-ijazah canggih berakhir ditepi jalan menjual ikan air tawar, burger,  air batu kacang dan menjadi jurujual di pasar raya yang sebagai cendawan tumbuhnya.

Kalau difikirkan,  di satu pihak terdapat proses yang boleh mengeluarkan ribuan lulusan berijazah,  dan di satu pihak pula tidak dapat menyediakan pekerjaan untuk menampung yang lulus ini.  Nampaknya terdapat kurangnya ko-ordinasi di antara dua pihak ini.  Mungkin inilah sebabnya.

Jadi,  kepada ibu bapa ini sudah menjadi satu halangan untuk mereka mencapai hasrat yang diidamkan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Ogos 6, 2012 by in Ehwal Semasa, Ilmu Pengetahuan, Renungan.

BLOG STATS

  • 69,637 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Ogos 2012
I S R K J S A
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: