KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

MUSIM TENGKUJUH AKAN TIBA

Kita sudah sampai ke penghujung bulan September.  Minggu hadapan bulan Oktober pula akan menggantinya.  Selepas itu tiba pula bulan November.

Banjir di jalan raya

Bulan demi bulan kita akan tiba ke penghujung tahun 2012.  Ini bermakna juga di hujung tahun ini,  musim tengkujuh pun mula melanda  membawa angin kencang,  ombak tinggi,  hujan turun dengan lebatnya,  dan kawasan-kawasan rendah terutama yang terletak di tepi sungai dan pantai pun akan mengalami banjir.

Kepada masyarakat di negeri-negeri pantai timur Semenanjung,  musim tengkujuh sudah menjadi satu perkara biasa.  Mereka sudah tahu apa yang harus dilakukan.  Mereka sedar musim ini juga membawa pelbagai bala bencana.  Mereka sudah sedia menghadapinya.

Mungkin kepada ramai,  terutama yang bergantung rezeki kepada menangkap ikan di laut atau di sungai,  aktiviti mereka akan terhad.  Mereka akan mencari kaedah alternatif untuk menampung kehidupan keluarga.  Berusaha tetap mereka laksanakan.

Kepada ramai,  ketibaan dan kehadiran musim tengkujuh ini membawa pelbagai kesusahan.  Mungkin yang perlu menyeberangi sungai untuk kebandar atau anak-anak mereka ke sekolah,  keadaan ini agak membimbangkan.  Akan tetapi jika kesedaran dan keperihatinan akan bahaya yang mungkin mendatang,  mereka tetap akan berjaga-jaga.

Sebelum ini tempat permainan

Tahun demi tahun mereka mengalami keadaan ini.  Tahun demi tahun juga mereka dinasihatkan oleh agensi-agensi berkaitan,  mengenai langkah-langkah yang perlu diambil jika berlaku banjir.  Mereka masih dan tetap ingat akan rukun keselamatan yang disampaikan kepada mereka.

Apa pun ketibaan musim tengkujuh,  terutama di negeri-negeri di pantai timur Semenanjung adalah satu peristiwa yang perlu diambil kira dan dititik beratkan oleh masyarakat dalam menjalani hidup seharian mereka..  ‘Sentiasalah berjaga-jaga … malang tidak berbau.  Jagalah keselamatan diri dan anggota keluarga.’

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on September 26, 2012 by in Komuniti, Makluman, Renungan.

BLOG STATS

  • 69,643 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

September 2012
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: