KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Apabila kita membaca berita dari luar negara ….

Apabila kita membaca berita dari luar negara melalui akhbar-akhbar online mereka,  akan terasalah kita betapa bertuahnya kita di negara kita Malaysia.

Berita yang kita baca pelbagai jenis … ada mengenai kemajuan dan pembangunan negara berkenaan,  ada mengenai kejayaan masyarakat,  ada yang memaparkan peristiwa-peristiwa buruk  dan sebagainya.  Kita juga membaca kisah dalam aspek ekonomi,  pendidikan,  kemasyarakatan,  perniagaan,  perubatan,  sains dan teknologi dan lain-lain lagi.

Pendek kata kita didedahkan kepada pelbagai kisah, berita dan peristiwa.

Mungkin ada bidangnya mereka lebih maju dari kita,  akan tetapi dari segi keharmonian dan perpaduan masyarakatnya,  kita lebih maju di hadapan.

Pada pendapat saya,  keadaan dan suasana perpaduan ini adalah hasil dari kesedaran kita betapa pentingnya ingredient ini dalam kehidupan kita,  terutama sekali kehidupan dalam sebuah masyarakat yang berbilang kaum.  Ini pula pada pandangan saya adalah hasil dari usaha kita sendiri untuk berusaha menentukan keadaan stabil dan harmoni ini berada bersama kita sepanjang hayat.

Saya kira,  factor atau perkara yang membawa  hasil ini kepada kita  ialah usaha kita untuk menimba ilmu pengetahuan.  Kita tahu dan sedar ilmu pengetahuanlah yang boleh membimbing kita ke arah jalan yang sebaik mungkin.  Tanpa ilmu pengetahuan kita sentiasa akan meraba-raba mencari yang mana yang betul dan yang mana yang salah.  Pengetahuan dapat memberi petunjuk kepada kita.

Dan bila kita membacara berita yang berlaku di negara-negara di arena antarabangsa,  sedarlah kita bahawa masyarakat kita sekarang sudah bijak dan matang,  yang dihasilkan oleh ilmu pengetahuan yang dicari oleh kita sendiri.   Mungkin kita mempunyai banyak perbezaan di antara satu sama lain,  tetapi semua ini akan dapat kita fahami dan hayati dengan menggunakan ilmu pengetahuan yang kita ada.

Dengan megah saya katakan,  kita warga Malaysia hari ini sudah sanggup berdiri tegak,  teguh dan setaraf pula dengan lain-lain masyarakat berilmu dan maju di dunia. Sejarah banyak mengajar kita,  dan inilah yang membajai kematangan kita hari ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Oktober 1, 2012 by in Ehwal Semasa, Komuniti, Renungan.

BLOG STATS

  • 69,642 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Oktober 2012
I S R K J S A
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: