KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Menarik di akhbar online SERANTAU – 12 Mei 2013

Klik pada tajuk akhbar untuk berita lengkap

LUAR NEGARA

Kebijakan Impor Gula untuk Perbatasan Diragukan

TEMPO.COJakarta – Ketua Umum Asosiasi Pengusaha Gula dan Terigu Indonesia (Apegti) Natsir Mansyur meragukan kebijakan pemerintah untuk mengimpor raw sugar (gula mentah) bisa memenuhi kebutuhan gula masyarakat di perbatasan. Sebab, masalah distribusi gula sampai saat ini masih menjadi kendala utama.

Menurut Natsir, tiga perusahaan yang diberi izin impor, yakni PT PG Rajawali III (Pabrik Gula Gorontalo), PT Industri Gula Nusantara (IGN), dan PT Eka Tunggal Mandiri, merupakan perusahaan yang pabrik-pabriknya berbasis tebu, bukan raw sugar. Raw sugar, menurut dia, lebih cocok buat gula rafinasi untuk keperluan industri, bukan gula kristal putih yang biasa dikonsumsi. “Ini jadi kurang match,” ujarnya ketika dihubungi Sabtu, 11 Mei 2013.   TEMPO ONLINE

Syarikat minyak sawit Malaysia melabur 900 bilion IDR di Indonesia  (Terjemahan GOOGLE Translator)
Seorang pekerja memeriksa kualiti minyak sawit mentah (MSM) dalam unit pemprosesan CPO

Seorang pekerja memeriksa kualiti minyak sawit mentah (MSM) dalam unit pemprosesan CPO

REPUBLIKA.CO.ID, JAKARTA – syarikat minyak sawit Malaysia, Sawipac Sdn Bhd akan melabur sebanyak RM 300 juta atau 900 bilion IDR untuk membina pemprosesan minyak sawit bersepadu di Riau, Indonesia. Pengarah Urusan Sawipac, Neo Teck Siong berkata bahawa kompleks penapisan itu akan dibina dalam dua fasa.

“Fasa pertama kilang itu akan dibina berkapasiti 60 tan minyak sawit metrik sejam,” kata Neo Teck Siong pada hari Sabtu. Sementara kilang penapis, kilang baja dan loji kuasa bahan api akan dibina dalam fasa kedua, bergabung dengan biomas bahan api.   REPUBLIKA ONLINE

Ubi Cilembu diminati pasar Jepang

Ubi madu Cilembu (Foto ANTARA)

Ubi madu Cilembu (Foto ANTARA)

Sumedang (ANTARA News) – Para petani di daerah Sumedang, Jawa Barat, mengaku hasil panen ubi Cilembu ternyata sangat diminati oleh pasar Jepang.

“Ubi Cilembu memiliki rasa manis alami, berbeda dengan ubi daerah lain, sehingga dimintai oleh konsumen lokal bahkan tembus pasar eskpor terutama Jepang,” kata Sarya, salah seorang petani di Cilembu, Kabupaten Sumedang, Sabtu.

Lahan pertani lereng gunung di Kabupaten Sumedang subur, lanjutnya, sehingga potensial mengembangkan berbagai jenis sayuran dan umbi-umbi salah satunya yakni ubi Cilembu.   ANTARA NEWS ONLINE

Jakarta mewujudkan persekitaran mesra kanak-kanak  (Terjemahan GOOGLE Translator)

Kira-kira 3 juta kanak-kanak di Jakarta mungkin mempunyai ruang awam yang direka khas untuk mereka apabila pentadbiran bandar merancang untuk menjalankan satu projek perintis mewujudkan sebuah bandar yang “mesra kanak-kanak”.

Jakarta Pusat, Jakarta Selatan dan Utara Jakarta akan menjadi perintis projek.

Jakarta Timur, yang dikatakan oleh Suruhanjaya Kebangsaan bagi Perlindungan Kanak-kanak (Komnas PA)  telah mencatatkan jumlah tertinggi kes-kes penderaan kanak-kanak, belum lagi berada dalam senarai pentadbiran.

Gabenor Joko “Jokowi” Widodo baru-baru ini berkata bahawa dia tidak menolak Jakarta Timur daripada programnya.   JAKARTA POST ONLINE

Elpiji 12 Kg Menghilang di Lampung

25elpijiBANDAR LAMPUNG – Warga Lampung benar-benar blingsatan beberapa hari terakhir. Pasalnya, selain gas elpiji ukuran 3 kg yang langka, gas 12 kg pun menghilang. Hal itu akibat PT Pertamina melakukan pengurangan kuota gas bersubsidi untuk Provinsi Lampung.

Pada Jumat (10/5) sore, sejumlah SPBU dan agen gas elpiji di Kota Lampung tidak memiliki stok untuk kebutuhan warga. Semua SPBU yang dijumpai dan biasa menjual gas elpiji memasang pengumuman stok elpiji 3 dan 12 kg kosong. Kalaupun ada stok gas di kios eceran hanya tersedia beberapa tabung dengan harga melambung. Jika harga normal untuk elpiji 3 kg Rp 14.000, kini dijual dengan harga Rp 25.000. Tabung 12 kg bisa dijual dengan harga Rp 125.000 dari harga normal Rp 75.000.   SINAR HARAPAN NEWS ONLINE

Penggodam komputer hadapi 112 lagi tuduhan

ABDUL GAFOOR JAHANGEER BASHA: Didakwa

ABDUL GAFOOR JAHANGEER BASHA: Didakwa

SEORANG lelaki yang dituduh menggodam sistem komputer Kementerian Tenaga Manusia (MOM) didakwa dengan 112 lagi tuduhan, semalam.

Abdul Gafoor Jahangeer Basha, 33 tahun, dikatakan melakukan kesalahan menyalahgunakan komputer itu antara Oktober dengan Disember tahun lalu.

Sebelum ini tertuduh didakwa pada Disember lalu dengan satu tuduhan menggunakan sebuah komputer untuk mendapatkan data secara terlarang.

Penggodaman tersebut, yang berlaku pada 17 November lalu, melibatkan data daripada sistem e-appointment Pusat Khidmat Pas Pekerjaan (EPSC) MOM.   CYBERITA ONLINE SINGAPURA

DALAM NEGARA

Tiada virus H7N9 dikesan sehingga kini: KP Veterinar

KUALA LUMPUR: Tiada virus H7N9 di kesan pada unggas hidup di negara ini setakat ini, kata Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Dr Abdul Aziz Jamaluddin.

Beliau berkata jabatan itu telah menjalankan program pemantauan terhadap unggas hidup dan sehingga kini 41,882 haiwan daripada spesis burung dan ayam diperiksa.

Hasil pemeriksaan itu mendapati unggas hidup di negara ini bebas daripada virus H7N9, katanya sambil memberitahu bahawa program pemantauan akan perluas untuk meliputi lebih banyak kawasan sehingga akhir tahun ini.    BERITA HARIAN ONLINE

Perancis guna hisab tentukan permulaan puasa

PARIS 10 Mei – Pemimpin Islam Perancis bersetuju menggunakan kaedah astronomi moden atau hisab bagi menentukan tarikh permulaan berpuasa bagi bulan Ramadan, sekali gus menamatkan kaedah rukyah yang diamalkan sejak 1,400 tahun lalu.

Perkara itu diputuskan Majlis Islam Perancis (CFCM), semalam untuk menggunakan kaedah astronomi berbanding menetapkan tarikh berpuasa dengan cara melihat anak bulan.

Ramadan atau hari bermulanya berpuasa bagi umat Islam secara tradisinya akan bermula pada pagi selepas anak bulan kelihatan dan kaedah itu mengakibatkan masyarakat Islam di Perancis terlewat memulakan puasa sehingga dua hari.

Presiden CFCM, Mohammad Moussaoui berkata, kaedah rukyah sering menimbulkan kucar kacir dalam jadual kerja, persekolahan dan perayaan umat Islam di Perancis, yang kini berjumlah lima juta orang dan merupakan minoriti Islam terbesar di Eropah.   UTUSAN ONLINE

Jurutera Singapura ceburi perusahaan burung walit

SANDAKAN: Berikutan potensi industri sarang burung walit yang bukan sahaja membawa pulangan lumayan tetapi juga ‘Mesra Alam’ menarik minat seorang jurutera dari Singapura untuk menceburi perusahaan semakin diminati ramai di negara ini.

Pengurus Projek XYDEC, Michael Bjornstad, berkata pada mulanya industri ini asing bagi beliau memandangkan tidak banyak diketahuinya sehinggalah seorang rakan memperkenalkan potensi perusahaan itu yang boleh dipelbagaikan menjadi bahan asas.

“Menariknya tentang perusahaan sarang burung walit adalah kerana faktor ia mesra alam yang tidak mengganggu keadaan semulajadi malah membantu menyuburkan lagi industri hijau.   NEW SABAH TIMES ONLINE

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Mei 12, 2013 by in Ehwal Semasa.

BLOG STATS

  • 69,643 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: