KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Menarik di akhbar online Serantau – 14 0KT

Klik pada tajuk akhbar untuk berita lengkap

Semua jemaah haji Malaysia tiba di Arafah malam tadi

ARAFAH: Semua 22,320 jemaah haji Malaysia sudah berada di padang Arafah sejak malam tadi sementara menunggu waktu wukuf selepas solat Asar nanti.

Ketua Rombongan Haji Tabung Haji (TH), Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata, ketibaan jemaah haji Malaysia awal sehari itu adalah satu rekod baru bagi TH kerana sebelum ini jemaah haji tiba lewat sehingga jam 3 petang pada 9 Zulhijjah.

Katanya, sebanyak 425 bas digunakan untuk membawa jemaah haji Malaysia dari Makkah ke Arafah dengan bas terakhir tiba pada jam 1.30 pagi waktu tempatan (4.30 pagi waktu Malaysia).    BERITA HARIAN ONLINE

Masjid Istiqlal akan bagikan 3000 kg daging kurban

Jakarta (ANTARA News) – Panitia Kurban Masjid Istiqlal akan membagikan 3000 kantong yang masing-masing berisi satu kilogram daging kurban kepada masyarakat.

“Kantong berisi daging satu kilogram dan setiap orang mendapat satu kantong. Kupon yang disiapkan sebanyak 3000 kupon, kuning dan hijau,” kata Ketua Panitia Salat Idul Adha dan Ibadah Qurban Masjid Istiqlal Jakarta, Wahidin kepada ANTARA News, di Masjid Istiqlal, Jakarta, Senin.

Panitia Qurban juga menyediakan tinta yang nanti digunakan untuk mengantisipasi terjadinya pengambilan daging sebanyak dua kali.

“Setiap masyarakat yang sudah mengambil daging, harus mencelupkan jarinya ke tinta yang sudah disediakan. Kalau ada yang mau ambil daging lagi, akan ketahuan dari jarinya,” kata Wahidin.   ANTARA NEWS ONLINE

Beri Jakim kuasa tangani Syiah

Dari kiri, Mohd Hamidi, Zamihan serta Mohd Fauzi

Dari kiri, Mohd Hamidi, Zamihan serta Mohd Fauzi

GEORGETOWN – Undang-undang agama disifatkan lemah dan perlu diperkuatkan bagi menangkis fahaman songsang dan kecelaruan agama Islam di negara ini.

Penolong Setiausaha Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam, Kementerian Dalam Negeri (KDN), Zamihan Md Zain Al-Ghari berkata, dengan kelemahan itu, pihak yang tidak bertanggungjawab senang untuk mengambil kesempatan terhadap umat Islam di negara ini.

“Bila undang-undang agama lemah, maka macam-macam yang datang, antaranya fahaman Syiah, ajaran sesat serta fahaman Wahabi. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) perlu diberikan kuasa agama untuk menangani masalah penyelewengan agama termasuk ajaran Syiah yang semakin menular di negara ini.

“Sudah sampai masanya Jakim diberikan kuasa veto dan tidak hanya berfungsi sebagai badan penyelaras untuk program keagamaan sahaja. Apabila tidak ada undang-undang atau undang-undang yang sedia ada lemah, maka ada sajalah yang datang mengganggu,” katanya di Seminar Mendepani Virus Syiah di Universiti Sains Malaysia (USM), semalam.   SINAR HARIAN ONLINE

99 Takmir Masjid Diberi Penyuluhan

Petugas memeriksa kesehatan hewan kurban

Petugas memeriksa kesehatan hewan kurban

SEMARANG– Untuk menjaga kesehatan kesehatan hewan, kualitas daging, dan kehalalan daging,maka Dinas Peternakan dan Perikanan Kabupaten Semarang bekerja sama dengan Majenis Ulama Indonesia member penyuluhan kepada  99 takmir masjid dan panitia penyembelihan kurban.

Kepala Disnakan Kabupaten Semarang, Agus Purwoko Jati, Minggu (13/10) menjelaskan, pada tahap pertama penyuluhan diberikankepada 63 takmir masjid dan panitia penyembelihan. Kemudian tahap kedua ada 36 orang.

“Kami juga mengintensifkan pemeriksaan hewan kurban di pasar, peternakan, dan penjual hewan kurban. Kami melakukan sebelum dan pasca penyembelihan. Kami berusaha menjamin agar daging-daging yang diterima masyarakat dalam keadaan ASUH (aman,  sehat, utuh, dan halal,” katanya.   SINAR HARAPAN NEWS ONLINE

Pencari Kerja Hadapi Kesukaran Tembusi Pasaran Kerja

PETALING JAYA: Pencari kerja terutamanya lulusan siswazah baru kini menghadapi kesukaran untuk menembusi pasaran kerja.

Tempoh had umur persaraan yang dilanjutkan, kos operasi yang lebih tinggi ditambah pula dengan hasil yang lebih rendah dan keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu adalah antara punca di sebalik penurunan penawaran kerja, demikian menurut Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Shamsuddin Bardan.

Beliau berkata, jumlah kekosongan kerja yang berdaftar oleh majikan pada Jun 2013 menurun sebanyak 35.7 peratus kepada 107,796 berbanding dengan 167,968 kekosongan dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Shamsuddin berkata, pencari kerja perlu bersaing untuk menempatkan diri dalam sektor pekerjaan berikutan kira-kira 915,000 pekerja sektor swasta akan dikekalkan dalam tenaga kerja untuk tempoh lima tahun akan datang ekoran lanjutan umur persaraan 55 hingga 60 tahun berdasarkan Akta Persaraan Minimum 2012 yang berkuat kuasa pada 1 Julai.   mStar Online

Kambing korban sudah tiba

Kesemua kambing Canada (gambar) dan kambing Australia yang diimport Singapura bagi ibadah korban tahun ini telah selamat tiba hujung minggu lalu.

Kesemua kambing Canada (gambar) dan kambing Australia yang diimport Singapura bagi ibadah korban tahun ini telah selamat tiba hujung minggu lalu.

KESEMUA 500 kambing biri-biri Canada yang diimport buat pertama kali ke Singapura difahamkan telah habis dijual.

Kesemua kambing Canada itu dan 2,300 kambing Australia yang diimport telah tiba di sini pada hujung minggu lalu.

Kambing dari Canada itu tiba di sini kelmarin dan dihantar ke lima masjid, sementara kambing dari Australia tiba di sini semalam dan diagih ke 16 masjid dan dua badan Melayu/Islam di sini.

Menteri Perhubungan dan Penerangan yang juga Menteri Bertanggungjawab Bagi Ehwal Masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim, hadir di Pusat Kargo Udara Changi bagi menyaksikan ketibaan kambing Australia semalam.

Beliau diberi taklimat oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Mini Environment Singapore (Mes) Pte Ltd, Encik Mohamed Abdul Jaleel, dan pegawai Jawatankuasa Korban Masjid-Masjid Singapura (JKMS) dan Majlis Ugama Islam Singapura (Muis).   CYBERITA ONLINE SINGAPURA

Obama Temui Muslimah Ini di Gedung Putih

Obama temui Malala

Obama temui Malala

REPUBLIKA.CO.ID, Presiden Amerika Barack Obama dan ibu negara, Michelle, menemui Malala yang berumur 16 tahun, Jumat (11/10), hari yang sama Panitia Nobel menyerahkan Hadiah Nobel untuk Perdamaian.

Malala dianggap sebagai unggulan untuk menerima hadiah itu, tetapi ternyata Hadiah Nobel Perdamaian diberikan kepada Organisasi Pelarangan Senjata Kimia (OPCW), yang saat ini bertugas menghancurkan senjata kimia Suriah seperti dilansir VOA.

Gedung Putih mengatakan, Obama ingin menyampaikan terima kasih kepada Malala atas perjuangannya demi pendidikan untuk anak perempuan di Pakistan.   REPUBLIKA ONLINE

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Oktober 14, 2013 by in Ehwal Semasa.

BLOG STATS

  • 69,267 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: