KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

Untuk kita renungkan ….

Klik pada tajuk akhbar untuk artikel sepenuhnya

Hargai waktu sebelum berlalu                                                                                                                                 Oleh Idris Musa                                                                                                                           

Setahun sudah berlalu dan kini kita berada pada tahun baru 1435 Hijrah. Bermakna semakin bertambahlah umur kita dan secara tidak langsung semakin hampirlah kita kepada penghujungnya.

Ada yang mengeluh begitu cepat waktu berlalu. Namun, jarum waktu tidak pernah melangkau ketetapannya. Perjalanan bulan, bintang dan matahari tetap sama, tidak terlambat mahupun cepat walaupun sedetik.

Mereka yang merasakan waktu bergerak pantas hanyalah golongan yang selalu melengahkan untuk melakukan sesuatu amal ketaatan. Hari demi hari selalu saja ditangguhkan dan lama-kelamaan genaplah setahun tanpa sebarang hasil. Orang yang mempunyai sikap sebegini sangat rugi. Bayangkan anda menyertai rombongan melancong ke suatu destinasi. Anda selalu lengah berjalan, mungkin kerana sikap anda gemar mundar-mandir. Tentu dengan sikap itu menyebabkan anda berada di belakang. Jika menaiki bas, pastinya anda orang terakhir yang tiba. Jenuh pemandu dan ahli rombongan lain menunggu anda. Malah, jika tidak bernasib baik, anda mungkin akan dipersendakan mereka.

Samalah juga dalam kehidupan seharian, sesiapa tidak memanfaatkan waktu dengan sebaik mungkin, akan ketinggalan. Sekalipun anda merayu, waktu tidak akan menunggu kerana itu bukan sifatnya. Justeru, hargailah waktu sebelum ia berlalu.

Hayatilah firman Allah dalam surah al-Asr bermaksud: “Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.” Ayuhlah semua, usah tunggu untuk melakukan amal ketaatan khususnya ibadat kepada Allah. Bukannya sukar untuk melakukan solat sekadar beberapa rakaat setiap waktu, bahkan ia tidaklah mengambil waktu terlalu lama.   myMetro Online

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Disember 2, 2013 by in Renungan.

BLOG STATS

  • 69,637 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Disember 2013
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: