KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

‘Budak topeng’ bergelar doktor

Kuala Lumpur: “Dulu saya pakai topeng untuk melindungi kecacatan di muka, tetapi sekarang saya memakainya untuk merawat pesakit. Itulah hikmah ujian Allah terhadap saya 12 tahun lalu,” kata Dr Ahmad Anas Abdul Majid, 26, semalam.

Menurut Dr Anas, kejadian dia ‘dipanggang’ api selepas bas yang dinaikinya terbakar akibat kemalangan jalan raya di Arab Saudi pada Disember 2002 memberi kesan besar dalam hidupnya.

Anak bongsu daripada enam beradik itu berkata, pengalaman menerima rawatan lebih empat tahun di Hospital Kuala Lumpur (HKL) bermula 2003 hingga 2006 membakar semangatnya untuk menjadi doktor.

“Di sana (HKL), saban hari saya ‘dihidangkan’ dengan pelbagai kes menimpa pesakit sehingga ia menguatkan lagi cita-cita saya menjadi doktor walaupun ketika itu 45 peratus badan termasuk muka dan tangan melecur teruk.

“Saya memakai topeng 24 jam sehari selama dua tahun bagi memelihara kulit muka supaya kecacatan itu tidak menjadi semakin teruk, namun itu sama sekali tidak melemahkan semangat saya” katanya ketika ditemui pemberita selepas menerima Anugerah Hiruscar Beautiful di sini, semalam.

Beliau yang kini bertugas sebagai doktor pelatih di sebuah hospital awam di Lembah Klang berkata, kecacatan kulit yang dialaminya tidak pernah dijadikan alasan mengasingkan diri daripada masyarakat, malah bersyukur kerana mendapat lebih perhatian daripada mereka.

“Didikan agama yang cukup asas terpenting untuk saya mendepani ujian ini, sebab itu saya sedikit pun tidak pernah menyalahkan takdir di sebalik apa yang berlaku, malah bersyukur kerana orang di sekeliling juga tidak pernah mengejek.

“Sebab itu dalam keadaan bertopeng ketika menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), saya mampu memperoleh 8A, Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 10A sehingga akhirnya melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana dalam bidang kedoktoran,” katanya.  BACA LAGI DI myMetro Online

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on April 13, 2014 by in Ilmu Pengetahuan.

BLOG STATS

  • 69,637 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

April 2014
I S R K J S A
« Feb   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: