KELANTAN DARUL NAIM – The story of Kelantan

All about Kelantan and the World

TOKOH

Tiap negeri atau Negara itu  mempunyai tokoh-tokoh yang secara langsung atau tidak langsung memberi banyak sumbangan kepada sejarah,  pembangunan dan kemajuan negeri atau Negara itu.   Biasanya tokoh ini adalah dari golongan mereka yang terlibat dalam bidang-bidang awam (kerajaan),  politik,  pendidikan, agama dan seumpamanya.

Rasanya banyak juga insan yang melibatkan diri dalam lain-lain bidang yang turut memberi sumbangan yang tidak kurang pentingnya dalam kehidupan satu-satu negeri atau negara itu.   Umpamanya para ahli sosiologi juga banyak memberi sumbangan mereka.  Begitu juga ahli-ahli  sains,  pembangunan insan,   perniagaan dan perushaan,  dan  banyak lagi.

Kami akan berusaha mengisi laman  TOKOH dalam lemanweb/blog ini.  Kami akan memilih tokoh yang telah banyak berkhidmat,  menabur bakti dan memberi sumbangan kepada pembangunan dan kemajuan Negeri Kelantan khususnya dan Negara amnya.   Yang telah kami kenalpasti bukan sahaja dari golongan bangsawan,  dermawan atau negarawan,  bahkan juga anggota masyarakat biasa, yang dengan cara mereka tersendiri telah membantu membawa Kelantan ke tahap kehidupannya sekarang.

Dan jika saudara ingin mengemukakan tokoh-tokoh yang telah berbakti kepada masyarakat,  yang tidak kenal penat lelah,  yang tidak mengharapkan sesuatu dari bakti yang mereka sumbangkan,  silalah hubungi kami dengan emel pada alamat:

epcteknologi@gmail.com

Terlebih dahulu kami ucapkan terima kasih.

Advertisements

One comment on “TOKOH

  1. Siti Rokiah Ab Wahab
    September 22, 2011

    salam. saya merupakan pelajar Ijazah Pengurusan Rekod, UiTM yg mana pd semester ini kami diwajibkan utk membuat tugasan utk menemubual tokoh2 yang telah menyumbangkan bakti kpd negara. sebagai anak jati Kelantan, saya lebih cenderung utk memilih tokoh dari negeri Kelantan sendiri dalam bidang agama @ permainan tradisioanal. cuma saya mengalami masalah utk mendapatkan senarai & maklumat mengenai tokoh tersebut. setakat ini saya cuma mendapat seorang tokoh sahaja iaitu Hj Abdullah b. Hj Harun (johan Tilawah Al-Quran Peringkat Negeri Kelantan). Justeru itu, sy memohon kerjasama dr semua pihak utk membantu saya menyiapkan tugasan ini. Terima Kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

BLOG STATS

  • 71,023 hits
Click to listen to EPC Radio  1 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio  2 Klik untuk mendengar
Click to listen to EPC Radio 3 Klik untuk mendengar

SABDA RASULULLAH s.a.w

Rasulullah saw. bersabda:

"Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Ramadan), maka hendaklah engkau memulai puasa. Apabila engkau melihat hilal (awal bulan Syawal), maka hendaklah engkau berhenti puasa. Dan apabila tertutup awan, maka hendaklah engkau berpuasa selama 30 hari." (Shahih Muslim No.1808)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra.,

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Berpuasa di bulan Ramadan merupakan rukun Islam yang kedua. Pelaksanaannya membuktikan pengabdian diri serta ketaatan kepada Allah ta'ala.

Kebanyakan umat Islam di dunia ini mampu melaksanakan ibadah puasa berbanding dengan ibadah lain seperti solat, zakat dan haji. Ini kerana ibadah puasa boleh dikatakan ibadah yang agak mudah untuk dilaksanakan.

Umat Islam hanya perlu menahan diri daripada makan clan minum untuk tempoh 12 jam bermula dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.

Sumber: Hikmah Berpuasa Di Bulan Ramadan, Dr.Aid Abdullah Al-Qarni

Kalendar

Julai 2018
I S R K J S A
« Jan    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

NO. TAL. BERGUNA:

Tourism Malaysia KELANTAN: 609 - 747 7554

KEM. PELANCONGAN MALAYSIA: 603-26937111

TOURISM MALAYSIA: 603-2615 8188

JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA 603-6209 0600

RAMALAN CUACA KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Pagi : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Petang : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana
Malam : Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana

Minimum : 24 °C
Maksimum : 31 °C

Dari Portal Rasmi JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA

WAKTU SOLAT KOTA BHARU – 07 JAN 2015

Imsak 05:56
Subuh 06:06
Syuruk 07:24
Zohor 13:20
Asar 16:41
Maghrib 19:12
Isyak 20:22

Kawasan :
K.Bharu,Bachok,Pasir Puteh,Tumpat,Pasir Mas,Tnh. Merah,Machang,Kuala Krai,Mukim Chiku

Sumber: http://www.e-solat.gov.my/

HARI INI DALAM SEJARAH 07 JAN 2001

KOLEJ UNIVERSITI TERENGGANU DIKENALI SEBAGAI KOLEJ UNIVERSITI SAINS DAN TEKNOLOGI (KUSTEM)

Pada hari ini dalam tahun 2001 Kolej Universiti Terengganu dengan rasminya telah bertukar nama sebagai Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia( KUSTEM).

Sejarah bermula dengan sebuah Pusat Perikanan dan Sains Samudera pada tahun 1979, yang menyediakan kemudahan latihan pelajar Program Perikanan dan Sains Samudera. Melalui Penstrukturan semula program akademik di Universiti Pertanian Malaysia, keseluruhan Fakulti Perikanan dan Sains Samudera dipindahkan ke Terengganu dan diberi nama Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi mulai Jun 1996.

Mulai Jun 1996, kampus ini diiktiraf sebagai sebuah pusat tanggungjawab dan dinamakan Universiti Putra Malaysia Cawangan Terengganu (UPMT) dan diketuai oleh seorang Rektor.

Sumber: JABATAN ARKIB NEGARA MALAYSIA

%d bloggers like this: